Stredná Amerika

KUBA

Nakupovať

 

 

Káva sa pestuje na Kube od polovice 18. storočia. Podporované francúzskymi poľnohospodármi, ktorí utekali pred revolúciou na Haiti, sa kávové farmy rozšírili zo západných plání na blízke pohoria. Produkcia kávy na východnej Kube výrazne vzrástla počas 19. a začiatku 20. storočia. Po kubánskej revolúcii a znárodnení kávového priemyslu sa výroba kávy pomaly začala znižovať. Momentálne tvorí zanedbateľnú časť kubánskeho obchodu. Väčšina kávy sa pestuje v horskej oblasti Sierra Maestra.

Z Kuby sa dovážajú vysoko kvalitné kávy, problémom je horšia dostupnosť vzhľadom na nízke množstvo exportovanej kávy.

 

Chuťový profil: káva sa vyznačuje silným telom, strednou kyslosťou, ľahkou dymovou, ale predovšetkým kakaovou chuťou.

 

 

 

PANAMA
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oblasti, kde sa káva pestuje sú pomerne unikátne vďaka hornatému charakteru a sopečnej pôde bohatej na živiny, ktoré spolu vytvárajú početné mikroklímy po celej krajine. Vietor fúkajúci z hôr zo severu vytvára jemnú hmlu zvanú "bajareque", ktorá pôsobí ako obrovská klimatizácia, ktorá spomaľuje dozrievanie kávových čerešní a v konečnom dôsledku prispieva k špecifickej a komplexnej chuti kávy.

Chuťový profil: Chuť je charakteristická príjemne horkastou, orieškovou chuťou a sviežou citrusovou arómou. Chuť je vyvážená s nepatrnou aciditou. Dochuť je príjemná s nepatrnými naznakmi citrusou, medu a jasmínu.

GUATEMALA

 

 

Nakupovať

 

 

Káva sa pestuje v 20 z 22 regiónov Guatemaly na približne 270 000 hektáoch, pričom v 98% sa jedná o odrodu arabica pestovanú v tieni.

Pestovanie kávy je pozitívne ovplyvňované nadmorskými výškami, ako aj vysokým počtom unikátnych mikroklimatických oblastí, ktorých je na území až 300. Káva sa pestuje v 8 regiónoch: Antigua, Acatenango, Atitlán, Cobán, Fraijanes, Huehuetenango, Nueva Oriente, San Marcos.

Chuťový profil: Chuť je mierne sladká s plným, vyváženým telom, so sviežou arómou citrusov a kvetov, jemnou aciditou a často čokoládovou dochuťou.

KOSTARIKA
 
 
 
 
 
 

Kostarika má veľký význam pokiaľ sa jedná o produkciu pranej Arabiky. Na výživnej, dobre priepustnej pôde vulkanického pôvodu rastú opticky aj chuťovo vysokokvalitné odrody kávy, ktoré vďaka ich jemnej acidite a plnému telu patria k najlepším na svete.

Chuťový profil: jemná, ale plná, oriešková chuť s príjemnými sladkastými podtónmi tropického ovocia a jemne horkastou dochuťou.

MEXIKO
 
 
 
 
 
 

Káva sa pestuje v polohách v nadmorskej výške 1200 - 1600 m.n.m.. Úroda je prirodzene selektovaná ručným zberom. Rovnako prísna je aj kontrola kvality, predchádzajúca export tejto kávy. Káva tohto typu je klasifikovaná ako SHG (strictly high grown), čiže káva vysokohorského typu a zároveň EP (european preparation), káva optimálne pripravená pre európsky trh.

Chuťový profil: Chuť je plná, kakaovo horkastá a vyvážená s ovocným podtónom. Káva má korenistú, sladkastú arómu, vyváženú chuť a aciditu.

5 položiek celkom